Update: ZZP schap (augustus 2024)

Zoals jullie weten is onze dienstverlening altijd in lijn met de geldende en toekomstige wet- en regelgeving. Wij informeren jullie dan ook graag verder over de laatste ontwikkelingen op het gebied van ZZP schap in de horeca.

Tijdlijn ontwikkelingen ZZP schap

Bijna heel horeca Nederland loopt tegen flinke personeelstekorten aan, jaren lang is ZZP-schap fiscaal aantrekkelijk gemaakt en in de huidige tijd zijn horecaprofessionals en jongeren steeds meer op zoek naar flexibiliteit. De laatste weken zijn weer enkele ontwikkelingen geweest op het gebied van ZZP-schap in de horeca. De overheid heeft namelijk besloten per 1 januari 2025 de Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) te gaan handhaven. Aan de andere kant heeft de rechtbank Amsterdam op 10 juli j.l. uitspraak gedaan in de zaak FNV/CNV – Temper, waarbij de rechtbank oordeelt dat Temper geen uitzendbureau is.

Invloed ontwikkelingen wet DBA op ZZP-schap in de horeca

Per 1 januari 2025 zal de wet DBA gehandhaafd gaan worden. Bij het handhaven van de wet zal getoetst gaan worden of er in de (arbeids)verhouding tussen ZZP’er en opdrachtgever sprake is van ZZP schap of schijnzelfstandigheid. Deze toetsing zal, onder andere, aan de hand van een modelovereenkomst worden gedaan.

Invloed ontwikkelingen wet VBAR op ZZP-schap in de horeca

De wet VBAR zou een verlengstuk moeten worden van de wet DBA en eerder leek het erop dat de wet Verduideling Beoordeling ArbeidsRelaties op 1 juli 2025 in werking zou treden. Inmiddels is, na veel kritiek, duidelijk dat dit niet meer haalbaar is. De Wet VBAR stelt ondere andere dat als een zelfstandige minder dan €32,23 factureert er een rechtsvermoeden ontstaat dat deze persoon als werknemer werkt. Daarnaast komt er (waarschijnlijk) een deel over “werkinhoudelijke instructies” en “organisatorische inbedding” in de wet. Deze twee stukken zijn na kritiek samengevoegd tot “criteria die wijzen op werknemerschap”. Het gaat in dit stuk voornamelijk over directe aansturing van een leidinggevende (“werkinhoudelijke instructie”) en de mate waarin zelfstandige en werkzaamheden in grote mate onderdeel zijn van de kern het bedrijf.

Uitspraak rechtszaak FNV/CNV – Temper

Op 10 juli 2024 heeft de rechtbank Amsterdam uitspraak gedaan in de zaak FNV/CNV – Temper. De rechtszaak is door FNV/CNV aangespannen tegen Temper. De vakbonden claimden dat de zelfstandige feitelijk als uitzendkrachten voor Temper werkten en niet als zelfstandig ondernemers. De rechtbank oordeelde dat er geen sprake is van een uitzendovereenkomst tussen Temper en de werkers. Hierbij zijn de vorderingen van FNV/CNV afgewezen en veroordeeld tot het betalen van de proceskosten.

Meer weten?

Wil je meer weten over welke invloed dit heeft op jouw onderneming? Maak dan vrijblijvend een afspraak!

Ben je een (potentiële) opdrachtgever? Maak dan een afspraak met onze sales (of via sales@wittebrigade.nl)!

Ben je een kok? Maak dan een afspraak met onze recruiter (of via jouwpassie@wittebrigade.nl)!